Άνθρωποι που στηρίζουν την τέχνη

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Η βελτίωση του πολιτισμού θέλει πάντα θυσίες και όποιος έχει ασχοληθεί με αγάπη για την τέχνη, με την τέχνη, το γνωρίζει αυτό καλά.

Το να ασχολείσαι με την τέχνη δεν σημαίνει ότι θα γίνεις πλούσιος, διάσημος ή απλά γνωστός, σημαίνει ότι αγαπάς αυτό που κάνεις και το κάνεις με αυταπάρνηση επειδή σε γεμίζει η δημιουργία και όχι η πιθανή δόξα της.

Πάντα υπήρχε η σύγχυση μεταξύ δόξας και καλλιτεχνικής δημιουργίας σε αυτούς που κοιτάνε την τέχνη από έξω ως εξωτερικοί παρατηρητές αλλά ποτέ δεν υπήρχε στους πραγματικούς καλλιτέχνες αλλά και σε αυτούς που θέλουν να τους στηρίξουν επειδή αναγνωρίζουν την αξία τους.

Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι, είναι λίγοι, ελάχιστοι αλλά το ότι υπάρχουν είναι ελπιδοφόρο.

Πριν από κάποιο καιρό, γνώρισα έναν τέτοιο πραγματικό καλλιτέχνη και μέσω αυτού αλλά και ενός πολύ καλού μου φίλου και τον καταστηματάρχη που τον φιλοξενεί και που προσπαθεί μέσα στις τόσες δυσκολίες να στηρίξει την ποιοτική μουσική και να της δώσει μια στέγη, μικρή αλλά ικανή να δώσει την αιγίδα της σε πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες.

Ο καλλιτέχνης που αναφέρομαι είναι ο Μιχάλης Κακέπης ο οποίος εμφανίζεται σε αυτό το μαγαζί κάθε Τετάρτη σε βραδιές μπουάτ που οργανώνει με σημαντικούς καλεσμένους δίπλα του. Ο Μιχάλης εκτός από την μεγάλη πορεία του στην Ελληνική μουσική σκηνή,  μέσα από την φωνή του, βγάζει ένα ιερό πάθος, που πολλές φορές σε περνάει. Πραγματικά μπορεί να κάνει τον ακροατή του να υποστεί έστω και για λίγο την ιερή μέθεξη της τέχνης.

Ο άνθρωπος που στηρίζει αυτή την προσπάθεια και στέκεται αρωγός σε αυτό είναι ο Νίκος Κασσωτάκης και η μουσική σκηνή του το «Τάδε Έφη» που με νύχια και με δόντια παλεύει να το κρατήσει ζωντανό μαζί με την κουλτούρα που αντιπροσωπεύει και το κάνει επειδή πραγματικά το θέλει και το γουστάρει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αυτή την Τετάρτη στις βραδιές μπουάτ φιλοξενείται η ομάδα φίλων ποίησης και φιλοσοφίας σε μια μουσικοποιητική βραδιά και στις 20 Απριλίου ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που στηρίζουν ανεξάρτητα, χωρίς χορηγίες και χωρίς να πηγαίνουν στα σίγουρα την τέχνη αλλά το συγκεκριμένο μαγαζί και ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης τον οποίο αναφέρω το κάνουν, ο κάθε ένας από την δική του θέση και το κάνουν γιατί είναι φτιαγμένοι να το κάνουν και τέτοιους ανθρώπους αξίζει να τους προβάλεις και να τους γνωρίζεις καλύτερα.